Upravljanje tveganj pri kripto trgovanju: preprosta pravila, ki jih je treba upoštevati

Tveganje se nanaša na verjetnost negativnega dogodka v vaših dejavnostih; dogodek, ki je v nasprotju z vašim predvidenim izidom. Tveganje je sestavni del trgovine s kriptovalutami. To je možnost neželenega izida trgovine, kar pomeni izgubo. Na primer, 50-odstotno tveganje na kratki poziciji preprosto pomeni, da obstaja 50-odstotna verjetnost, da se bo cena Bitcoina zvišala, kar bo povzročilo izgubo z vaše strani.

Danes vas vodimo skozi preprosta pravila, ki jih morate upoštevati pri obvladovanju tveganj pri kripto trgovanju.

Vrste tveganj

Svet kripto trgovanja je izpostavljen štirim glavnim vrstam finančnih tveganj:

 • Kreditno tveganje

To tveganje vpliva na kripto projekte. Verjetnost je, da stranke, ki stojijo za kripto projektom, ne bodo izpolnile zapadlih obveznosti. Kreditno tveganje je večinoma pripisano tatvinam in goljufijam na kripto trgu. Dober primer je vdor v Binance leta 2018, kar je povzročilo več kot 40 milijonov dolarjev izgube.

 • Pravno tveganje

Pravno tveganje se nanaša na verjetnost negativnega dogodka v zvezi z regulativnimi pravili. Na primer prepoved trgovanja s kriptovalutami v določeni državi. Praktičen primer pravnega tveganja je, ko sta zvezni državi Teksas in Severna Karolina izdali prenehajte in opustite ukaz za Bitconnect izmenjava kriptovalut zaradi suma goljufije.

 • Likvidnostno tveganje

Likvidnostno tveganje v zvezi s kripto trgovanjem se nanaša na možnost, da trgovec ne more ali onemogoči pretvorbe celotnega položaja v fiatne valute (USD, YEN, GBP), ki jih lahko uporabi pri vsakodnevni porabi..

 • Tržno tveganje

Tržno tveganje se nanaša na možnost gibanja cen kovancev navzgor ali navzdol v nasprotju z vašo željo v odprtem položaju.

 • Operativno tveganje

Operativno tveganje je možnost, da trgovec ne more trgovati, polagati ali celo dvigovati denarja v svojih kripto denarnicah.

Glavne strategije upravljanja tveganj

Pravilo pri trgovanju s kripto je: “Ne tvegajte več, kot si lahko privoščite, da izgubite.” Glede na resnost tveganja pri kripto trgovanju trgovcem na splošno svetujemo, da porabijo največ 10% svojega proračuna ali mesečnih prihodkov. Trgovanje z izposojenim denarjem tudi ni priporočljivo, saj jih postavlja v položaj kreditnega tveganja.

Strategije obvladovanja tveganja lahko na splošno razdelimo na tri: razmerje med tveganjem in nagrado, določanje položaja in zaustavitev izgub & izkoristite dobiček.

1. Velikost položaja

Velikost položaja narekuje, koliko kovancev ali žetonov kriptovalut je trgovec pripravljen kupiti. Verjetnost velikega dobička pri kripto trgovanju mika trgovce, da bi vložili 30%, 50% ali celo 100% svojega trgovalnega kapitala. Vendar je to moteča poteza, zaradi katere ste izpostavljeni resnim finančnim tveganjem. Zlato pravilo je: nikoli ne dajajte vseh jajc v eno košaro. Tu so trije načini za doseganje velikosti položaja.

Vnesite znesek v primerjavi z zneskom tveganja

Ta pristop upošteva dva različna zneska. Prva vključuje denar, ki ste ga pripravljeni vložiti v vsak posamezen posel. Trgovcem svetujemo, da na ta znesek gledajo kot na velikost vsakega novega naročila, ki ga sprejmejo, ne glede na njegovo vrsto. Drugi vključuje denar v nevarnosti, torej denar, ki ga boste izgubili, če trgovanje ne uspe.

Tako določite vneseni znesek:

A = ((Velikost sklada * Tveganje na trgovanje) / (Vstopna cena – Stop Loss)) * Vstopna cena

Recimo, da želimo kupiti BTC z USDT s ciljem 13.000 USD. Naši parametri bi bili:

 • Velikost sklada: 5000 USD
 • Tveganje na trgovino: 2%
 • Vstopna cena: 11.500 USD
 • Stop Loss: 10.500 USD

Naš vneseni znesek bi bil:

A = ((5.000 * 0,02) / (11.500 – 10.500)) * 11.500 = 1.150

Idealen znesek za vlaganje v ta posel je 1.150 USD ali 23%. Vendar zaradi našega Stop Loss-a tvegamo le 2%, saj bo ustavil trgovino, ko bo dosegel določeno raven.

Trgovanje s tveganji v kriptovaluti

Elderjevi “morski psi” in “pirane”

Ta koncept določanja položaja se nanaša na diverzifikacijo vaših naložb. Aleksander Elder, ki mu pripisujejo koncept, predlaga dve pravili:

 • Omejitev vsakega položaja na 2% tveganja. Starešina primerja tveganje z ugrizom morskega psa. Včasih bi radi tvegali ogromno, toda tveganje bi bilo ogromno in katastrofalno kot ugriz morskega psa.
 •  Omejitev trgovalnih sej na 6% na sejo. V nizu izgub lahko na koncu zares porabite vse, kar imate. Starešina to tveganje primerja z napadom pirane, ki žrtev požre majhne ugrize, dokler je vse ne poje.

Po pristopu Elderjevih morskih psov in piran dobimo največ tri odprte pozicije na 2% vsakega ali šest na 1%. Omejevalni rezultati pri obratni mešanici; izgube so z vsako naslednjo izgubo vedno manjše.

Kriterij Kelly

Kellyjevo merilo je formula, ki jo je leta 1956 razvil John Larry Kelly. Pristop k določanju položaja določa odstotek kapitala, ki ga je treba staviti. Ustreza dolgoročnemu trgovanju.

A = (% uspeha / razmerje izgub pri stop izgubi) – ((1 -% uspeha) / razmerje dobička pri prevzemu dobička)

V prejšnjem primeru bi bile funkcije:

 • Velikost zaloge: 5000 USD
 • Vloženi znesek: 1.150 USD
 • % Uspeha: 60%
 • Vstopna cena: 11.500 USD
 • Stop Loss: 10.500 USD
 • Razmerje izgub: 1.10
 • Izkoristite dobiček: 13.000 USD

Naš rezultat bi bil:

A = (0,6 / 1,10) – ((1 – 0,06) / 1,13) = 0,19

To pomeni, da v nizu poslov ne bi smeli tvegati več kot 19% celotnega kapitala v višini 5000 USD, da bi dosegli najboljši možni rezultat.

2. Razmerje tveganja / koristi

Razmerje tveganje / nagrada primerja dejansko stopnjo tveganja s potencialnimi donosi. Pri trgovanju, bolj ko je pozicija bolj tvegana, bolj dobičkonosna je. Razumevanje razmerja med tveganjem in nagrado vam omogoča, da veste, kdaj vstopiti v posel in kdaj je nerentabilen. Razmerje tveganje / nagrada se izračuna na naslednji način:

R = (ciljna cena – vhodna cena) / (vhodna cena – stop izguba)

Iz prejšnje ilustracije:

 • Vstopna cena: 11.500 USD
 • Stop Loss: 10.500 USD
 • Ciljna cena: 13.000 USD

Naše razmerje bi bilo:

R = (13.000 – 11.500) / (11.500 – 10.500) = 1,5 ali 1: 1,5

Razmerje 1: 1,5 je dobro. Trgovcem svetujemo, naj ne trgujejo z razmerjem nižjim od 1: 1.

3. Stop Loss + Take Profit

Stop Loss se nanaša na izvršljivo naročilo, ki zapre odprto pozicijo, ko se cena zniža na določeno oviro. Take Profit pa je izvršljivo naročilo, ki likvidira odprta naročila, ko se cene dvignejo na določeno raven. Oba sta dobra pristopa k obvladovanju tveganj. Stop Loses vam prihrani trgovanje z nedonosnimi posli, medtem ko vam Take Profits omogoča, da izstopite iz posla, preden se trg lahko obrne proti vam.

Uporabite lahko sledilne zaustavitve in izgube dobička, ki samodejno sledijo spremembam stopnje. Takšna funkcija pa ni na voljo na večini kripto borz. Na srečo s kripto terminali, kot je Nadrednik, sledilne izgube in dobičke lahko nastavite kar s terminala.

Zmagovalne strategije

Sprejmi napake

Tveganje je sestavni del trgovanja. Poleg tega je ne moremo odpraviti, temveč le upravljati. Zato morate sprejeti svoje izgube in se zanašati na načrtovanje, ki temelji na načrtovanju, da boste ustvarili dobiček v prihodnjih poslih.

Razmislite o pristojbinah

Novi trgovci pogosto ne poznajo provizij, ki jih prinaša trgovanje. Ti vključujejo provizije za dvig, vzvode itd. Te bi morali upoštevati pri obvladovanju tveganj.

Osredotočite se na stopnjo zmage

Tveganja bodo vedno prisotna, da vas bodo odvrnila od trgovanja. Vendar pa se osredotočanje na število zmag pomaga razviti pozitiven odnos v trgovanju.

Izmerite zmanjšanje

To se nanaša na skupno zmanjšanje začetnih sredstev po vrsti izgub. Če ste na primer izgubili 1000 dolarjev s 5000 dolarjev, je vaše črpanje mere 10%. Višji kot je znesek, več boste morali vložiti v trgovino, da si bo opomogla. Kot je svetoval dr. Elder, se držite meje 6% tveganja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me